Kunstroof

Kunstroof

Het gebeurde op 17 januari 2007. Zeven bronzen beelden, waaronder het beroemde beeld De Denker van Rodin, werden geroofd uit de beeldentuin van Singer Laren.

Na de ontdekking werd de politie direct ingeschakeld en de beeldentuin tot verboden gebied verklaard. Ondanks de grote verslagenheid en woede sprong iedereen snel in actie.

Om drie uur ’s middags werd er een persconferentie georganiseerd. Al direct meldden alle radiostations dat De Denker van Rodin, die minstens 1 miljoen waard was, was gestolen. Om zes uur was De Denker op alle tv-journaals te zien.

In de tuin van Singer Laren vond de politie al heel snel een verscheurde routebeschrijving. De dieven hadden deze per ongeluk laten liggen. Dit was een belangrijke aanwijzing. Het vertrekpunt van de route was het woonhuis van de belangrijkste verdachte. Zodoende werd het beeld na 3 dagen teruggevonden.

Flash is niet gedetecteerd op uw computer. Om het filmpje te kijken dient Flash geïnstalleerd te zijn. U kunt Flash hier downloaden.

Wat verdween er nog meer

De terugkeer

De terugkeer

Op 19 januari 2007 tegen vijf uur belde de politie met de melding dat De Denker was teruggevonden en de daders waren gearresteerd. Ze hadden met een slijptol geprobeerd het beeld in stukken te zagen. Toen dat niet lukte hadden ze het beeld begraven. De volgende dag heeft Singer Laren het zwaar beschadigde beeld mee teruggenomen en aan het aan publiek laten zien.

De weken daarna probeerde het Openbaar Ministerie de ruim dertig gepleegde bronsroven aan de daders toe te schrijven. De beeldenroof bij Singer Laren was veruit de meest ingrijpende.

Flash is niet gedetecteerd op uw computer. Om het filmpje te kijken dient Flash geïnstalleerd te zijn. U kunt Flash hier downloaden.

De beschadigingen

De reacties

De reacties